Campanya Cor Blau Cat

contra el tràfic d'éssers humans

Missatge UNODC: del Dia Mundial contra el Tràfic de Persones (2016)

Deixa un comentari

Missatge: del Dia Mundial contra el Tràfic de Persones (2016)
Declaració del Director Executiu de UNODC sobre el Dia Mundial contra el Tràfic de Persones – 30 juliol 2016

El tràfic de persones és un crim de caràcter parasitari que s’alimenta de la vulnerabilitat, augmenta en temps d’incertesa, i aprofita la manca d’accions en contra seu.
Mentre la comunitat internacional batalla contra el que el secretari general Ban Ki-moon ha anomenat la crisi de refugiats i migrants més gran des de la Segona Guerra Mundial, els tractants de persones i traficants de migrants aprofiten aquesta terrible situació per procurar guanys.

Els criminals aguaiten a gent necessitada i sense xarxes de suport, i veuen els migrants, especialment als nens, com blancs fàcils per ser subjectes d’explotació, violència i abús.
Els conflictes armats i les crisis humanitàries s’exposen a aquells que es veuen immersos en aquestes situacions a un major risc de ser víctimes de tràfic de persones amb fins sexuals, treball forçat, robatori d’òrgans, servitud i altres formes d’explotació.

Tot i que no tots els migrants són vulnerables al tràfic de persones, en l’Informe Global sobre Tràfic de Persones 2016, que properament serà publicat, s’identifica un patró clar que vincula la migració indocumentada amb el tràfic de persones.

Certs fluxos migratoris són aparentment vulnerables al tràfic de persones. Ciutadans d’Hondures, Guatemala i El Salvador representen el 20 per cent de les víctimes identificades als Estats Units, mentre que els fluxos migratoris legals des d’aquests països representen al voltant del 5 per cent del total. Hi ha patrons similars a Europa occidental, on ciutadans d’Europa sud-oriental comprenen una gran part de les víctimes detectades.
L’informe d’UNODC, que serà presentat més endavant en aquest any, identifica encara amb més detall els vincles entre el tràfic de persones i els fluxos migratoris des de països com Síria i Eritrea, i que inclouen els refugiats Rohingya de Myanmar i Bangladesh.

Clarament hem d’implementar més accions per detenir els traficants de persones, com a part d’una resposta coordinada i integral davant de la crisi de refugiats i als continus desafiaments migratoris que es troben al voltant del món.
Faig una crida als governs per ratificar i implementar de manera efectiva la Convenció de les Nacions Unides contra la delinqüència organitzada transnacional i els seus Protocols, per ajudar i protegir les víctimes i als drets dels migrants traficats, i promoure la cooperació internacional que es necessita per portar els delinqüents davant la justícia.

A l’enfortir les accions d’acord amb els Protocols podem reforçar la protecció de nens, dones i homes vulnerables, i ajudar a promoure la seguretat i la dignitat de refugiats i migrants en totes les etapes del seu viatge.
Addicionalment, commino a governs, empreses i individus a donar suport al Fideïcomís Voluntari de les Nacions Unides per a les Víctimes de la Tracta de Persones: http://www.unodc.org/humantraffickingfund.
El Fideïcomís es finança exclusivament amb els seus donatius. Aquest col·labora amb socis d’ONG a tot el món per assistir a víctimes del tràfic, brindant-los refugi i capacitació escolar i vocacional, així com també accés a serveis de salut, psicosocials, legals i econòmics.

Finalment, animo a tots – votants i líders comunitaris, empresaris i empleats, mestres i alumnes, consumidors i turistes – a educar-se i educar els seus cercles pròxims, i ajudar a fer consciència sobre aquest terrible crim.
En aquest Dia Mundial de les Nacions Unides contra el Tràfic de Persones comprometem-nos a treballar en conjunt per donar una molt necessària veu i una mà amiga als molts nens, dones i homes que, en la seva marxa, segueixen sent massa vulnerables al tràfic de persones.

 

Font: UNODC

Deixa un comentari